Zoeken op het internet

Google

maandag 13 september 2010

Bart Michiels scoort tweede GM resultaat

Onze eigen Bart Michiels (2459) ging zonder echte verwachtingen naar het sterkste toernooi van het land: Inventi. Met GM Sokolov, GM Istratescu en GM Meier waren er drie +2600 spelers, aangevuld met enkele lokale helden, waaronder Bart.

In de eerste ronde had Bart meteen al een van de drie zware GM's: Istratescu. Bart speelde echter duidelijk op remise, maar kon doorheen de partij altijd een klein voordeeltje behouden. Het eindspel was ook iets beter voor hem (twee lopers tegen P+L), maar remise werd het te verwachtten resultaat.

Ronde twee dan, waar hij tegen IM Van Der Stricht speelde. De laatste twee confrontaties won Bart, dus het zag er goed uit. Bart speelde een slavische opening, maar offerde al snel een pion voor beter spel. VDS kon de stelling toch in evenwicht houden, waarna remise werd overeengekomen.

Volgende ronde wachtte FM Hautot. Hautot had al 2 IM-normen, waarvan 1 nog van de week daarvoor in Eupen, dus was het toch een te duchtten tegenstander. Beide tegenstanders waren niet echt gesteld op een agressieve partij en de derde remise werd een feit.

Ronde 4 moest dan toch eens die remisereeks doorbreken, maar dan moest Bart voorbij FM Piceu geraken. Bart kon al vrij snel een pion winnen en afwikkelen naar een gewonnen paardeneindspel. 2.5/4

Dan kwam FM Docx, die blijkbaar in vorm was na zijn winst tegen GM Sokolov. DIe vorm was misschien net niet genoeg om de in nog betere vorm zijnde Bart te verslaan. Na een woelige openingsfase met offers klaarde uiteindelijk de hemel op: Bart stond de kwal achter tegen een pion, maar had een pak beter spel. Dit betere spel werd al snel uitgebouwd naar het volle punt. 3.5/5!

Dromen mocht al gebeuren, maar GM Meier kon daar roet in het eten gooien. Bart pakte echter uit met een offer, dat bekend was van de partij Deep BLue-Kasparov, waat Kasparov in 25 zetten van het bord werd geveegd. Zover liep het niet, maar na een bijzonder knappe en spannende partij werd remise overeengekomen. 4/6.

Nog 2/3, maar met GM Sokolov nog in ronde 8 moest het in ronde 7 gebeuren. IM De Jong streedt ook nog voor de norm, dus spektakel werd verwacht, maar dat gebeurde niet. Na zo'n 18 zetten werd remise overeengekomen, daar Bart de stelling niet echt vertrouwde. 4.5/7

En dan: ronde 8 tegen Sokolov. Nu winnen of kalm remise spelen en alles op alles in de laatste ronde? Bart had echter niet de tijd om na te denken, want Sokolov speelde de vreemste zetten en na 18! zetten mocht hij zijn stukken op hun plaats zetten. Een immense stunt, en er was nog 1 remise nodig in ronde 9 voor de norm.

Daar speelde hij tegen Hovhanisian. Na 5 zetten kwam er al het remisevoorstel van Bart. Maar Hovhanisian weigerde! Verschrikkelijke zenuwen en stress kwamen opzetten. Bart speelde wat minder dan anders, maar dan kwam op zet 13 het remisevoorstel van Mher. Geen seconde nadenken en de remise en de norm was een feit!

Een mooie 6/9, met een TPR van 2605 en een elo-winst van 17.4 punten, wat wil een mens nog meer. Ik zou zeggen een bed, maar Bart vertrekt volgende week al naar SIberie voor de Olympiade. Misschien daar een derde norm??? We volgen het op de voet. SUCCES!!!!!!!!!

Geen opmerkingen: