Zoeken op het internet

Google

zondag 7 oktober 2012

Winst voor Wetteren 2

We mochten vandaag SK Artevelde verwelkomen, met op de borden in volgorde :
Bauwens Steven (1662) , Wielfaert Koen (1466) , De Keere Jacques (1452) , De Scheemacker Peter (1346). Dat wil zeggen dat we op elk bord ongeveer 200 ELO sterker waren, wat natuurlijk geen zekerheid biedt, zoals we vorige ronde mochten zien.

Het goede voorbeeld kwam deze keer van het tweede bord, Fred speelde een Cambridge Springs en zijn dame op a5, werd door wit beantwoord met dame op a4, waarop Fred de dames afruilde en beter stond naar eigen zeggen ( en volgens de boekskes ook ). Fred rondde mooi af en het eerste punt was binnen.

Klaas kreeg c3 te verwerken als antwoord op zijn Siciliaan, zijn tegenstrever kon hem oorspronkelijk een beetje ingesloten houden, met een dameloper die moeilijk ontwikkeld geraakte. Maar op het moment dat Klaas een beetje meer in het spel kwam, begon zijn tegenstrever een aanval op de gerokeerde koningsstelling. Deze starte met een klassiek loperoffer op h7, maar deze oorspronkelijke aanval was blijkbaar niet sterk genoeg ( of werd niet correct uitgevoerd ), waarop nog meer stukken geofferd werden en waarbij Peter DS op een bepaald moment over het hoofd gezien had dat zijn eigen koning eigenlijk niet zo denderend goed stond ( achter de paaltjes ). Zijn aanval liep op niets uit, en de materiaalachterstand was dusdanig dat Peter opgaf.

Ikzelf kreeg een Grunfeld tegen van Jacques, zelf vond hij Da5 op zet 9 te vroeg, maar dat werd gespeeld in Rivera vs. Panagopoulos 1/2-1/2 ( who the f# is ...) , gelijklopend tot zet 15, waar zwart Dc2 speelde ipv Tf8 zoals Jacques. Tf8 betekende verlies van de kwal en van een pion. Het was wel nog rekening houden met het loperpaar van de tegenstrever, maar na een verdere stukkenwissel waarna ik een paard voor stond in een eindspel T+P+4p tegen T+4p, was het pleit vlug beslecht.

Xavier kwam slecht uit zijn opening, een loper geraakte ingesloten:
1 e4 b6 - 2 d4 Lb7 - 3 Pc3 e6 - 4 Pf3 Pf6 - 5 Ld3 d5 - 6 e5 Pd7 - 7 00 c5 - 8 Te1 a6 - 9 a3 Pc6 - 10 Le3 Le7 - 11 Pe2 ?? c4 !
Hierdoor kwam Steven een loper voor een pionntje voor tegen Xavier, deze voorsprong werd later terug verspeeld door enige misschatting in een aanval. Xavier dacht dat hij een remise vasthad, maar even later ging hij door zijn vlag, hij had zich een zet misteld en stond nog maar op 39 zetten, dus verlies voor Xavier.
Voor de ploeg wel een overtuigende overwinning, en volgende keer (21/10) terug thuis ( in de Warande), tegen Chesspirant 4. Hadden de eerste ronde 1180 op het eerste bord, dus zou eigenlijk ... ( ik zal maar zwijgen ).

Geen opmerkingen: